De Kringloop

Als je de betekenis van kringloop opzoekt vind je dat het een proces is waarbij een aantal stadia elkaar opvolgt, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt. Er zijn 3 stadia in een kringloop: Resource (de natuurlijke hulpbron), het gebruik en de terugvoer naar de resource. Neem bijvoorbeeld hout. We kappen de bomen (resource) om het hout ervan te gebruiken voor pallets, steigers en vele andere dingen. Mocht de pallet kapot gaan of niet meer gebruikt worden dan kan dat hout worden gecomposteerd en zo weer voeding geven nieuwe organische grondstoffen (terugvoer). De cyclus moet dus voltooid worden anders is er geen sprake van een kringloop.

Is de cyclus niet voltooid dan is er sprake is er sprake van een weeffout. Een weeffout betekent dat er een ernstige fout is ontstaan die diepgaand en fundamenteel is ingebakken in de systemen die de mens heeft opgebouwd. Een voorbeeld van zo’n systeem is het economisch stelsel van een land of zelfs een continent. In de loop van honderden jaren ,terwijl de systemen groeiden, groeiden er ook weeffouten in systemen. Ze zijn meestal vanzelf en beetje bij beetje ontstaan. Weeffouten zijn zo erg verankerd in onze systemen dat ze bijna niet te verbeteren zijn. Deze weeffouten vormen de hoofdoorzaken van de grote problemen in de wereld. De grootste, meest voorkomende weeffout is eenrichtingsverkeer.

Mist er 1 stadia van een kringloop dan is er geen kringloop. Meestal is dit de laatste fase van de kringloop: De terugvoer. Deze weeffout van het systeem is niet duurzaam en kan grote gevolgen hebben voor aarde en mens. Deze weeffout noemen we eenrichtingsverkeer, dat ervoor zorgt dat waardevolle resources op bepaalde plaatsen worden weggehaald en zich op andere plaatsen ophopen. Op beide plaatsen ontstaan problemen, in de vorm van een tekort of juist een teveel. We winnen bijvoorbeeld fossiele brandstoffen uit de aarde. Dit gebeurt nu in rap tempo. Deze brandstoffen verbranden we voor energie. Bij die energie wordt er CO2 uitgestoten. Dit komt niet terug in de aarde waardoor het niet opnieuw gebruikt kan worden. Er is geen terugvoer. Het gevolg hiervan is dat de olie langzaam opraakt en dus uitgeput wordt. Tevens is de uitstoot van CO2 slecht voor het klimaat. Mede hierdoor is er sprake van het broeikaseffect die weer zorgt voor klimaatverandering. Deze weeffout zit zo diep verankerd in het systeem, omdat de economie van ongeveer de hele wereld is gebaseerd op aardolie en aardgas. De klimaatverandering is dus een wereldwijd probleem dat ernstige gevolgen heeft voor onze toekomst.

Het is dus heel moeilijk om eenrichtingsverkeer tegen te gaan, omdat het verankerd is in ons systeem en iedereen het min of meer gewend is. Er kunnen wel gedeeltelijk andere oplossingen gevonden d.m.v. andere bronnen. Men kan bijvoorbeeld ook energie halen uit zon, wind en water. Door hier meer en meer gebruik te van gaan maken worden we duurzamer en houden we rekening met de toekomst.

Er is alle reden om goed te beseffen dat de diep verankerde weeffouten er voor zorgen dat duurzame ontwikkeling nodig is. Er zou nooit iemand praten over duurzame ontwikkeling als het eenvoudige foutjes in de samenleving waren die makkelijk waren recht te zetten of die los van elkaar opgelost konden worden. Het is een proces dat stapje voor stapje verloopt. Er gaat dus heel veel tijd overheen voordat alle weeffouten zouden kunnen worden opgelost. Als het überhaupt al wordt opgelost, want in de tussentijd kunnen er weer nieuwe weeffouten in de ontstaan door de vele ontwikkelingen die er zijn in onze wereld.